TÜZÜK
§ 1 Derneğin Adı ve Merkezi
- Derneğin adı Weltanwälte’dir. Dernek Sicili’ne kaydedilmesinin ardından “e. V. (tescilli dernek) ilavesini alacaktır.
- Derneğin merkezi Köln’dür.
- Mali yıl takvim yılıdır.
§ 2 Derneğin Amacı ve Görevleri
- Derneğin amacı; siyasî, etnik veya dinî sebeplerle zulme uğrayanların yanı sıra mülteciler için yardımı, çocuk ve yetişkinlere yönelik eğitimle birlikte meslekî eğitimi, evrensel duyarlılığı, kültürün her alanındaki hoşgörüyü ve halklar arası anlayış fikrini destekleyerek İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde belirtilen insan haklarının hayata geçirilmesine katkıda bulunmaktır (Vergi Yönetmeliği 52. bölüm 2. paragraf 1. cümle no. 7, 10 ve 13).
- Dernek; ülkelerini terk etmek zorunda kalan kişileri, yeni ülkelerindeki meslekî ve sosyal entegrasyonlarında desteklemeye çabalar.
- Dernek, amaçlarını gerçekleştirebilmek için;
- insan hakları ihlâline maruz kalanlara mahkeme süreçlerinde ve idarî prosedürlerinde destek sağlar,
- insanların Almanya’ya dilsel, kişisel ve meslekî uyumlarını sağlamada yardımcı olur,
- hukuk eğitimi almış kişilerin meslekî birlik ve beraberliklerini artırmaya, aralarındaki dayanışma duygusunu güçlendirmeye ve mevcut mesleklerinin yahut yeni iş olanaklarının tanınmasını teşvik etmeye yönelik faaliyetlerde bulunur,
- kişilerin kendi ülkelerinde aldıkları eğitimin ikamet ettikleri ülkede tanınması ya da yarım kalan eğitimlerinin devamının sağlanması doğrultusunda gerekli gördüğü girişimleri yapar,
- Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği kurumları, akademik kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri gibi yerel, ulusal ve uluslararası makamlarla diyalog kurar, fikir alışverişinde bulunur ve işbirlikleri yürütür,
- Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği organlarının çalışmalarına mümkün olduğu ölçüde katkıda bulunur,
- açmış oldukları veya sürmekte olan her türlü hukukî iş ve davayla ilgili yardım talebinde bulunan kişileri temsil eder ve onlar adına yerel ve uluslararası mahkemelerde iş ve davaları takip eder,
- derneklerle veya benzeri yapılarla birlikte çalışır. Bu kapsamda görüşmeler, fikir alışverişleri ve ortak çalışmalar yapar.
§ 3 Kamu Yararı
- Merkezi Köln’de bulunan dernek, vergi yönetmeliğinin “vergi ayrıcalıklı amaçlar” bölümü anlamı dahilinde münhasıran ve doğrudan kamu yararı amacı gütmektedir. Dernek özverili bir şekilde görev yapar; öncelikle kendi ekonomik çıkarları doğrultusunda hedef gütmez ve bu kapsamda çalışacak herkese açıktır. Derneğin fonları sadece tüzükte belirtilen amaçlar doğrultusunda kullanılır. Kimse dernek amacına uymayan veya orantısız yüksek harcamalarda bulunamaz.
§ 4 Üyeliğin Kazanılması
- Derneğin görev ve amaçlarını kabul eden her gerçek veya tüzel kişi derneğe üye olabilir.
- Derneğe giriş başvurusu yazılı olarak yönetim kuruluna yapılmalıdır. Giriş başvurularıyla ilgili kararı yönetim kurulu verir.
- Üyelerin genel kurulda konuşma ve öneri sunma hakkı vardır. Ayrıca her üyenin genel kurulda oy hakkı ile aktif ve pasif seçim hakkı vardır.
§ 5 Üyeliğin Sona Erme Nedenleri
- Dernek üyeliği ölüm, istifa veya ihraç ile sona erer.
- Dernekten istifa etmek yazılı bir beyan gerektirir. İstifa dilekçesi, yönetim kurulu üyelerinden birine verilmesi halinde tebliğ edilmiş sayılır. Üyeliğin sona ermesi işlemleri tebliğden itibaren 1 hafta içinde gerçekleşir
- Derneğin itibarını veya çıkarlarını kusurlu olarak ağır şekilde zedeleyen üye, dernekten ihraç edilebilir. İthamlara ilişkin soruşturma raporu, başkan tarafından atanan üç üye tarafından incelenir ve genel kurula sunulur. Soruşturma raporunun genel kurula sunulmasından sonra, gizli oylamada kullanılan geçerli oyların 3/5 çoğunluğu ile ihraç işlemi gerçekleşir.
§ 6 Üyelik Aidatı
- Üyelik aidatının miktarı genel kurulda kullanılan geçerli oyların salt çoğunluğuyla belirlenir.
- Üyelik aidatını ödemeyen üye genel kurul ve yönetim kurulu kararlarında oy kullanamaz. Üyelik aidatının ödemesini iki yıl geciktiren ve ihraç uyarısını içeren yazılı bir ihtara rağmen borcunu ödemeyen üye, genel kurul kararıyla dernekten ihraç edilebilir.
§ 7 Destekleyici Üyelik
- Gerçek ve tüzel kişiler destekleyici üye olabilirler.
- İş bu tüzüğün hükümleri destekleyici üyeler için de geçerlidir.
- Destekleyici üyelerin genel kurulda konuşma hakkı vardır, ancak genel kurulu toplantıya çağırma hakkı yoktur. Oy hakkı, aktif ve pasif seçim hakkı yoktur.
- Destekleyici üyelik hükümleri, mahiyeti ölçüsünde üyelik hükümlerine tabidir.
§ 8 Divan Başkanlığı
- Genel kurulda hazır bulunan en yaşlı üye, divan başkanı olarak görev yapar.
- Divan başkanı genel kurula başkanlık yapar.
§ 9 Yönetim Kurulu
- Yönetim Kurulu; başkan, başkan yardımcısı, sayman ve diğer dört üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur.
- Başkan, genel kurul tarafından başkan adayları arasından gizli oyla seçilir. En çok oyu alan kişi yönetim kurulu başkanı olur.
- Başkan, genel kurul tarafından iki yıllık bir süre için seçilir. Bir kişi, art arda en fazla iki kez seçilebilir.
- Yönetim Kurulu üyeleri, adaylar veya derneğin önerilen üyeleri arasından gizli oyla seçilirler. En çok oyu alan ilk altı üye asil, sonraki iki üye ise yedek üye olarak seçilir.
- Dernek, başkan veya başkan yardımcısı ve yönetim kurulundan bir üye olmak üzere iki kişi tarafından temsil edilir.
- Görevden alma sebeplerinin varlığı hâlinde, yönetim kurulu üyelerinin 1/3’ünün talebi ve 2/3’ünün oyu ile başkan görevden alınabilir. Genel kurul tarafından yeni başkan seçilene kadar başkanlığa başkan yardımcısı vekalet eder.
- Yönetim kurulunun görev müddetinde üyelerden biri yönetim kurulu üyeliğinden ayrılırsa, görev müddetinin kalan kısmı için yedek üyelerden biri onun yerine üye olarak seçilir.
§ 10 Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
- Yönetim kurulu, dernek çalışmalarını yönetir. Tüzükten ve genel kurul kararlarından doğan tüm görevlerden sorumludur.
- Yönetim kurulu, önemli konularda veya dernek meseleleri ile alakalı görüş almak için danışma kurulundan talepte bulunabilir. Yönetim kurulu, danışma kurulunun öneri ve taleplerini değerlendirir ve danışma kurulunu toplantıya davet edebilir.
- Yönetim kurulu, gerektiğinde çalışma grupları oluşturabilir. Çalışma gruplarına, üye veya üye olmayanlardan atama yapabilir. Çalışma grupları, yönetim kurulunun talimat ve yönergelerine uymak zorundadır.
§ 11 Yönetim Kurulu Toplantısına Çağrı, Toplanma ve Karar Alma
- Yönetim kurulu karar almak suretiyle gerekli gördüğü aralıklarla düzenli olarak toplanır. Yönetim kurulu, başkanın veya yönetim kurulu üyelerinin 1/3’ünün talebi üzerine olağanüstü toplantıya çağrılır.
- Yönetim kurulu üye tam sayısının 2/3 çoğunluğunun hazır bulunmasıyla toplantı yeter sayısı sağlanmış olur. Yönetim kurulu, kararları oy çokluğuyla alır. Oyların eşit olması hâlinde başkanın oyu iki oy olarak sayılır.
- Yönetim kurulu kararları tutanağa geçirilir. Tutanak sekreter ve başkan tarafından, başkanın imkânı elvermezse başkan yardımcısı veya başka bir üye tarafından imzalanır.
- Başkan, yönetim kurulu toplantısını yönetir. Başkanın bulunmadığı durumlarda toplantı, başkan yardımcısı veya başkan tarafından atanan bir yönetim kurulu üyesi tarafından yönetilir.
- Yönetim kurulu toplantılarına özürsüz 3 kez katılmayan üyenin yönetim kurulu üyeliği düşer. Üye, yönetim kurulu toplantısına katılmama sebebini toplantıdan en geç 1 gün önce yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür. Özrün kabul edilip edilmemesine, hazır bulunan yönetim kurulu üyeleri oy çokluğuyla karar verirler.
§ 12 Genel Kurul
- Olağan genel kurul toplantısı yılda bir kez yapılır.
- Tüm üyeler, yönetim kurulu tarafından toplantı tarihinden en az 14 gün önce gündemi de belirten bir posta veya e-posta yoluyla yazılı bir şekilde genel kurula davet edilirler.
- Genel kurul toplantısı divan başkanı tarafından yönetilir. Genel kurul önerilen gündemle ilgili değişiklik veya eklemeler yapabilir.
- Genel kurul üye tam sayısının en az 1/3’ünün hazır bulunmasıyla toplantı yeter sayısı sağlanmış olur. Yeterli çoğunluk sağlanamadığı takdirde yönetim kurulu iki hafta içinde aynı gündemle ikinci kez genel kurulu toplamak zorundadır. Bu defa gelen üye sayısına bakılmaksızın toplanma nisabı sağlanmış sayılır. Bu durum davette belirtilmelidir.
- Genel kurul kararları, mevcut üyeler tarafından kullanılan geçerli oyların salt çoğunluğuyla alınır.
- Tüzük değişikliğine ilişkin kararlarda üye tam sayısının 2/3’ünün, derneğin amaç ve görevlerini değiştirmeye ilişkin kararlarda ise üye tam sayısının 3/4’ünün oyu gerekir.
- Oylamalar açık yapılır. Ancak toplantıya katılanların en az 1/10’unun yazılı talebi olması hâlinde, oylama kapalı ve gizli olarak yapılır.
- Vekaleten oy kullanılması mümkün değildir.
- Genel kurul toplantı süreci ve alınan kararlar hakkında, divan başkanınca imzalanacak bir tutanak tutulur.
- Bunun yerine dernek yönetim kurulu -BGB 32. bölüm 1. paragraf 1. cümleden farklı olarak- üyelerin genel kurul toplantısında hazır bulunmadan elektronik iletişim yoluyla müzakerelere katılma ve önerge sunma gibi haklarını kullanmalarına veya toplantıya katılmaksızın genel kurul toplantısı öncesinde oylarını yazılı olarak vermelerine olanak sağlayabilir.
§ 13 Olağanüstü Genel Kurul
- Derneğin menfaatinin genel kurulun toplanmasını gerektirmesi veya üyelerin 1/5’inin amaç ve nedenlerini belirterek posta ya da e-posta yoluyla talepte bulunması hâlinde, genel kurul olağanüstü toplanabilir.
- Olağanüstü genel kurul, yönetim kurulunun bütün üyelere en az iki hafta önce göndereceği bir davet mektubuyla toplanır.
§ 14 Genel Kurulun Görevleri
- Genel kurul, yönetim kurulunun mesuliyetinde olmayan tüm görevlerden sorumludur. Aşağıdaki konularda münhasıran sorumludur:
- Yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun alınması,
- Yönetim kurulunun ibra edilmesi,
- Tüzük değişikliği,
- Üyelik aidatlarının tutarının ve son ödeme tarihinin belirlenmesi,
- Yönetim kurulu üyeleri ve denetçilerin seçimi,
- Derneğin feshi.
§ 15 Danışma Kurulu
- Yönetim kurulu, danışma kurulu oluşturabilir.
§ 16 Denetçiler
- Genel kurul, iki yıllık bir süre için iki denetçi seçer.
- Denetçiler, yönetim kuruluna üye olamazlar.
- Denetçi yılda en az bir kere hesapları, fon kullanımını, yıllık mali tabloları, nakit bakiyesini ve faturaları kontrol etmekle yükümlüdür. Denetimin sonucu hakkında genel kurulda dernek üyelerini bilgilendirir ve denetim raporunu üyelere bildirir.
- Denetçi, yönetim kurulu tarafından onaylanan masrafların yerindeliğini denetleyemez.
§ 17 Derneğin Feshi veya İptali
- Derneğin feshi veya iptali durumunda, dernek varlıkları, yönetim kurulunun belirleyeceği, benzer amacı güden başka bir kamuya yararlı derneğe devredilebilir. Derneğin tasfiyesini o anda görevde bulunan yönetim kurulu yapar.