İçeriğe geç

AV. Gültekin Avcı

Kitaplarıma daldığımda, cezaevinde olduğumu unutuyorum. Kitabın kapağını kapatıp etrafa baktığımda içine konulduğum 4 duvarı fark ediyorum.”
Av. Gültekin Avcı

1969 yılında Balıkesir’de dünyaya gelen Gültekin Avcı, 1990 yılında İzmir 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. 1991 Yılında Hakimlik ve Savcılık sınavını kazanarak stajını tamamlamıştır. 1993 Yılında Konya’da başladığı Hakim ve Cumhuriyet Savcılığı görevlerini sırasıyla Gümüşhane, Siirt, Muğla, İzmir ve Kars illerinde başarı ile sürdürmüştür. Kanunlar ve mevzuata hakimiyeti nedeniyle yasal değişikliklerinden sonra hâkim ve savcıların eğitimlerine yönelik seminer ve panellerde konuşmacı olarak yer almıştır. Askeri vesayetin hakim olduğu 28 Şubat döneminde, muhalif olarak bilinen kişilere yönelik soruşturma başlatıp ve tutuklatılmasını sağlama yönünde idari ve askeri birimler tarafından kendisine yapılan baskılara boyun eğmemesi ve şiddetle reddetmesi ile ün yapmıştır. Bu ünü, Avcı’yı hedef haline getirmiştir. Mükemmelliyetçi yapısı ile bilinen Avcı, siyasi iktidardan gelen baskıların son bulmaması nedeniyle mesleğini bağımsız olarak sürdürme imkânı göremediğinden 2005 Yılında Cumhuriyet Savcılığından istifa edip avukatlık ve köşe yazarlığı yapmaya başlamıştır.

Gazete ve televizyonlarda AKP hükumetini eleştiren yazı ve etkili televizyon konuşmaları ile bilinmektedir. Muhalif yayın çizgisi nedeniyle hedef yapılan bir medya yayın grubunun tepe yöneticisinin avukatlığını yapması nedeniyle hakkında 2015 Yılında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilmiştir. Soruşturmaya Avcı’nın 3 yıl önce bir gazetede için yazdığı köşe yazıları gerekçe yapılmıştır. 18 Eylül 2015 Tarihinde evine yapılan polis baskını ile gözaltına alınan Avcı, “Silahlı Terör Örgütü Yöneticiliği” suçlaması ile tutuklanmıştır. 9 ay sonra hazırlanan iddianamede köşe yazılarından başka hiç bir suçlama ve delil bulunmamamaktadır. Köşe yazıları için istenen ceza ise 2 müebbet ve +75 yıl hapis cezasına mahkumiyettir.

9 Haziran 2016 Tarihinde gerçekleşen ilk duruşmada savunmasını yapmasından sonra serbest bırakılmıştır. İktidar medyasının ve sosyal medya trollerinin aleyhinde kampanya yapması üzerine 25 Eylül 2016 Tarihinde tutuklanarak yeniden cezaevine gönderilmiştir. Cezaevinde geçirdiği 3 yılın ardından, 13 Eylül 2019 Tarihinde yeniden tahliye edilmiştir. Serbest kalmasından 1 gün sonra yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir.

Avcı, hakkındaki dava 16 Aralık 2020 Tarihinde sona ermiş ve “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek’ ve “Silahlı Terör Örgütü Yöneticiliği” suçlamaları ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiştir.

Halen İzmir’de cezaevinde tutulan Avcı hakkında, tutuklanmadan önce yazdığı köşe yazıları ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle yeni soruşturma ve davalar başlatılmıştır.

Gültekin Avcı, kamuoyunca entelektüel ve kitap kurdu bir aydın olarak bilinmektedir. Cezaevinde kendine bibliyoterapi yaparak hayata tutunabilmektedir. Kendi ifadesi ile, ancak kitabıyla buluştuğu anlarda dört duvar arkasına geçip, özgürlüğüne kavuşabilmektedir; ta ki, kitabı bitirip kapağını kapatıncaya kadar.

Evli ve iki çocuk babası olan Gültekin Avcı’nın, Hukuk, İstihbarat, Askeri Bürokrasi, Strateji, Tarih ve Terörizm konusunda çok sayıda köşe yazıları, televizyon programları ve kitapları bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.