İçeriğe geç

BafÖG Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

BAföG (= “Bundesausbildungsförderungsgesetz” veya Federal Eğitim ve Öğretim Yardım Yasası), gençlerin becerilerine ve ilgi alanlarına en uygun eğitim programını seçmelerini sağlar. BAföG finansmanı ihtiyaca dayalıdır ve öğrencinin kendi mali imkanlarının, ebeveynlerinin veya partnerinin mali imkanlarının bu amaç için yetersiz olması durumunda verilir.

BAföG için kimler uygundur?

BAföG’e hak kazanmak için, genel olarak Almanya vatandaşı veya daimî ikametgahı olmalı ve/veya arka arkaya beş yıl Almanya’da yaşamış olmalıdır. Belirli koşullarda yabancı öğrenciler de BAföG alabilir. 30. yaş gününden önce başlama koşulu vardır.

Lisans derecesini bittikten sonra yüksek lisans derecesini tamamlamak isteyenler için de destek mevcuttur. Bu halde sınır yaş 35’e yükselir.

Ne zaman başvurabilirim?

Eğitim desteği, en erken eğitime başladığınızda, başvuru ayından itibaren ödenir. Bu nedenle başvurunun zamanında yapılması gerekmektedir.

İlk başvurular en geç üniversiteye kabul edildiklerinde veya kaydolduklarında yapılmalıdır.

Devam eden destek başvuruları, mevcut hak süresinin bitiminden iki ay önce tamamlanmış olarak teslim edilmelidir.

Yardım nasıl hesaplanır?

Bireysel destek seviyesi, ihtiyaçlara ve öğrencinin izin verilen gelir ve mal varlığına ve öğrencinin ebeveynlerinin/evli partnerinin gelirine göre belirlenir. Eğitim desteği normalde ebeveynlerin/evli eşin son takvim yılından elde ettiği gelire bağlıdır. Özel durumlarda talep edilmesi halinde cari gelir esas alınabilir. Özel durumlarda, BAföG, ebeveynlere herhangi bir atıfta bulunulmadan verilebilir. Başvurunun yapıldığı tarihten hak kazanma süresinin bitimine kadar geçen süre içinde malvarlığında meydana gelen azalma veya artışlar dikkate alınmaz.

BAföG dışında bir gelir daha alabilir miyim?

Öğrencilerin BAföG’lerinde herhangi bir düşüşten korkmalarına gerek kalmadan on iki aylık bir yetki süresi boyunca istihdamdan (serbest meslek sahibi olmayanlar) brüt 5.416 Euro (01.08.2016’dan itibaren) kazanmalarına izin verilir.

Çocuk yardımı gelir olarak kabul edilmez.

Evliler ve/veya çocuklu öğrenciler için ödenekler daha yüksektir.

BAföG ‘ü ne kadar sürede alabilirim?

BAföG için maksimum süre, her bir uzmanlık bölümü için ders ve sınav sıralamasında belirtilen normal üniversite zamanina tabidir. Destek için maksimum süre, tüm eğitim süresince gerçekten BAföG alıp almadığınıza bakılmaksızın devam eder.

Beşinci yarıyıldan itibaren eğitim desteği, ancak öğrenci başarılarının kanıtını sunmuşsa sağlanır.

Ancak BAföG, bazı şartlar altında maksimum sürenin ötesinde sağlanabilir. Mesela;

-Ciddi nedenlerle, örneğin hastalık,

-Yıl sonu sınavlarını ilk kez geçememe sonucu,

-Herhangi bir sakatlık, hamilelik veya on yaşından küçük bir çocuğa bakma ve büyütme sonucu.

BAföG, azami destek süresine ulaşıldıktan sonra eğitimi tamamlama yardımı olarak bir yıl boyunca tamamen faizsiz banka kredisi şeklinde de sağlanabilir. Bu, ancak öğrencilerin final sınavları için onaylanmış olmaları ve derslerini bir yıl içinde tamamlayabilmeleri durumunda mümkündür.

BAföG’i yurt dışında da alabilir miyim?

Özel bir talepte bulunulması halinde yurtdışında geçirilen süre için destek verilmektedir. Ancak Almanya’da aldığınız BAföG desteğini direkt olarak yurt dışına götürmezsiniz.

Almanya’da bulunan farklı BAföG ofisleri, hangi ülkenin dahil olduğuna bağlı olarak yurtdışında BAföG desteğinden sorumludur.

BAföG yurt dışı başvuruları, yurt dışında kaldığınız sürenin başlangıcından altı ay önce yapılmalıdır.

Geri ödemeler nasıl oluyor?

Geri ödenmesi gereken maksimum kredi tutarı 10.000 Euro’dur. Kredi, azami destek süresinin bitiminden beş yıl sonra uygun taksitler halinde geri ödenmelidir. Geri ödeme gelirinize bağlıdır- yani düşük gelirliler geri ödemeden muaf olabilir.

Geri ödeme yapmaya başlamadan yaklaşık altı ay önce kredi tutarı ve geri ödeme süresinin başladığına dair bir bildirim alacaksınız. Kredi, merkezi Köln’de bulunan Federal İdare Dairesi tarafından merkezi tarafından tahsil edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.