İçeriğe geç

AV. Abidin GÜrsoy

1969 yılında Ortaköy/Aksaray’da dünyaya gelen Abidin Gürsoy, Konya Selçuk Üniversitesinden 1991 yılında mezun olduktan sonra, 1992 yılında Konya Barosuna bağlı olarak avukatlığa başlamıştır.

            Hayatı boyunca insani değerlere önem veren ve evrensel kurallara bağlı olarak yaşayan Gürsoy, meslek hayatı boyunca şehit aileleri, taciz mağdurları gibi birçok mağdur kesimin avukatlığını da gönüllü üstlenmiştir.

            Av. Abidin Gürsoy, Mayıs 2015’te içi boş bir dosya kapsamında örgüt yöneticiliği iddiası ile gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Daha sonra aynı dosyada Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame ile yargılaması devam etti. Mevcut dosyada yargılaması devam ederken 15 Temmuz bahanesi ile değişen hiçbir delil olmadan, darbeden sadece 11 gün sonra 26 Temmuz’da tekrar gözaltına alındı ve tutuklandı. Aynı delillerle farklı iki mahkemede yargılaması devam ederken bir taraftan da -hiç hakimlik/savcılık sınavına girmemiş olmasına rağmen- hakim ve savcılara yönelik yürütülen Ankara merkezli soruşturmaya Abidin Gürsoy da anlaşılamayan bir şekilde dahil edildi. Tüm bu soruşturma ve yargılamalar, nihayetinde Ankara’da birleştirilip dava 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görüldü. Yargılama sonunda Av. Abidin Gürsoy’a mahkeme, örgüt yöneticiliğinden 18 yıl, girmediği ve ilgisi dahi bulunmayan bir sınavdan kaynaklı sözde suçlamalardan 9 yıl 7 ay olmak üzere, toplamda 27 yıl 7 ay hapis cezası verdi.

            Yapılan yargılamada, mevcut iktidarın bu tür yargılamalara yaptığı baskı ve müdahalelerin de etkisi ile adil yargılanma hakkı dahil birçok ilke ayaklar altına alınmıştır. Ankara’da yürütülen soruşturmada Abidin Gürsoy’un hakimlik/savcılık sınavına girmesi, bir hukuk bürosunda çalışmış olması gibi basmakalıp, doğru olmayan ithamlar yer aldı ve bu sözde suçlamalar, mahkeme tarafından çok kolay açıklığa kavuşturulabilecekken araştırılmadı ve gerekçeli karara da dayanak teşkil edildi. Ankara’daki yargılamada elle tutulur tek delil tanık beyanları idi ve bu tanıklar ifadelerini baskı altında verdiklerini kabul etmesine rağmen tanık beyanları hükme esas alındı. Yapılan yargılamada, Abidin Gürsoy aleyhine tanıklık yapan ve suç teşkil ettiği iddia edilen sözde faaliyetleri birlikte yaptıklarını söyleyen bu avukat tanıklar hakkında hiçbir işlem yapılmazken, aynı faaliyetleri organize eden kişi olarak gösterilen Gürsoy hakkında yöneticilikten hüküm verildi. Abidin Gürsoy hakkında mahkeme hüküm verirken hasmane davranıp gerekçesiz alt sınırdan uzaklaştı ve takdiri indirim kullanmadı. Ayrıca yargılama boyunca yargılamanın yapıldığı şehirde bulunamayan Gürsoy, Afyon Dinar Cezaevine nakledildi, bazı duruşmalarda SEGBİS’e bile çağrılmadı.

            Abidin Gürsoy 4 çocuk babası ve yaklaşık 5 buçuk yıldır tutuklu. Mahkemede dile getirdiği üzere, sadece düşüncelerinden dolayı abartılmış cezalar aldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.